Rabu, 24 September 2014

KISAH POMEN PUTUS TUNANG






KISAH POMEN PUTUS TUNANG “Kau okay ke?” Aku menyapa sepupuku. 
Seorang pomen. Dengan muka tak bermaya, 
dia membuka mulut, “Tak lama lagi dah nak nikah. Persiapan semua dah buat. 
Kad pun dah tempah. Tapi, beberapa hari ni aku sedih sangat. 
Kadang- kadang, macam nak gila pun ada rasanya. 
Kerja apa pun tak boleh buat. Bengkel terpaksa tutup selama dua hari.
 Fikiran entah ke mana. 


 Tunang aku minta putus. Dia dah ada orang lain.” Aku terkejut. “Biar betul? Kan dah 3 tahun kau kenal dia? Takkan senang-senang saja dia tinggalkan kau.” 
 “Betullah ni. Aku pun tak percaya dia tergamak buat aku macam ni.” 
 Aku suruh dia ceritakan apa sebenarnya dah berlaku. Dari awal sampai akhir. 
Pada mulanya dia agak berat hati, tak nak nanti disangka memburukkan tunangnya sendiri. Tapi, akhirnya dia mengalah juga. Tak dapat pendam lagi


. “Tiga tahun dulu, aku kenal dia. Dia biasa-biasa saja. Berbadan gempal tak macam orang lain. Taklah lawa macam orang lain. Aku bukannya memilih. 
Aku sedar diri aku siapa, kerja apa. Dia terima aku senang hati masa tu.
 Aku pun terima dia seadanya dia. Dia pun orang miskin macam aku. Jiwa yang sama. Masuk tahun kedua, dia selalu mengadu kawan- kawan tempat kerja dan orang sekeliling prejudis padanya. Selalu mengata obesiti dia. Selalu kritik tubuh badannya. Aku suruh dia bersabar. Jangan peduli kata orang. Bagi dia kata-kata semangat. Buat apa dengar cakap orang, aku kan ada selalu sayangi dirinya. Sekurang-kurangnya dia ada aku.


 Lama-lama, aku rasa tercabar
. Aku niat nak transform dia jadi macam wanita lain juga. Cantik macam orang lain
. Dari saat tu, aku kerja rajin-rajin siang malam. Tak banyak pun aku dapat kerja pomen. Untung kadang-kadang atas barang, selebihnya atas perkhidmatan. 
Kalau dengan geng- geng datang repair, tak bolehlah nak caj banyak. 
 Harga sedara-mara je lah. Akhirnya, selepas 3 bulan bertungkus lumus, dah macam orang minyak dah siang malam tangan dan muka penuh minyak hitam, cukuplah bajet aku. 
 Aku hantar dia pusat kecantikan. Khas untuk kuruskan badan
 Beribu jugalah habis untuk set kecantikan hujung rambut sampai hujung kaki. 
Kos untuk gym dan lain-lain. Aku buat semua ni sebab aku sayang
. Aku taknak dia terhina dan rasa rendah diri. Kalau dia happy, aku pun happy. 


 Hasilnya, lepas enam bulan, aku pun tak sangka. 
Dia akhirnya berjaya kurus slim dan cantik menawan. Dah macam model.
 Cantik sangat. Siapa kata perempuan gemuk tak boleh cantik?
 Sekarang, yang mengutuk tiada lagi, diganti dengan pujian. 
Dia pun tambah sayang dekat aku. 


Kemudian, kitorang bertunang. 
 Masa bertunang, aku kerja makin rajin. Aku nak beli kereta untuk dia.
 Wira je pun. Senang dia nak pergi kerja. Awal tahun ni, aku pun berjaya belikan kereta. Atas nama dia. Second hand je pun
. Tapi, aku dah repair semua macam baru. 
Modified full set. Tapi minggu lepas, dia datang ke bengkel aku.

 Betul-betul buat hati aku hancur berkecai. Dia nak putus.
 Dia pulangkan balik cincin tunang. Aku merayu dia semampu hati.
 Tapi, lagi mencalarkan hati aku.
 Dia bukan datang sendirian. Dia datang dengan teman lelaki baru
. Segak bergaya. Nampak macam orang kerja pejabat. Aku tak mampu kawal kemarahan 
aku, aku terajang lelaki tu. Dasar lelaki tak boleh tengok perempuan cantik sikit! Tak fikir ke perempuan tu tunang orang. Last2, aku gak yang dimaki perempuan tu. Aku gak yang disalahkan.” Dia dah menitiskan air mata lelakinya. Aku cuba menenangkannya. Tapi, dia menyambung kata, “Minggu ni, aku suruh dia kembalikan kereta yang aku bagi. Buat apa kereta tu lagi, dah ada kereta yang lagi mewah, kan? Dia tak nak bagi. Dia kata, kereta tu atas nama dia. Dia maki aku mengungkit jasa dan pengorbanan. Dia maki hamun aku cukup- cukup. Dia lupa ke, selama ni aku yang berdiri di belakang dia support segala-galanya? Lelaki yang sanggup berkorban apa saja untuk dia?” Aku terdiam. Tak sangka dalam dunia ni, manusia boleh berubah 360 darjah sekelip mata. “Kau nanti berhati-hatilah. Jangan jadi macam aku, tak perlulah kau berkorban harta dan segalanya untuk orang yang belum sah jadi isteri kau. Pesanlah pada semua baik laki atau perempuan. Jangan kerana sayang, segalanya sanggup. Tak perlu berhabis untuk awek atau pakwe. Manusia masa susah, cari kita. Bila senang, tinggalkan kita. KISAH POMEN PUTUS TUNANG YANG MENDAPAT 1,600 SHARE DI FACEBOOK  

Ahad, 21 September 2014

PENANGAN KWAY TEOW KERANG





penangan kway teow kerang..sebelum balik keja semalam. .
cik yana pekena kway teow kerang . . 
sebenarnya sudah bertahun lamanya cik yana tak makan kerang. 
semalam entah mengidam tahap apa pown tak tahu laa ..
sampaikan meratah kerang cicah cili potong brsama kicap ..
wahh sedap bebenor . . 


seriusly lama tak makan .. dulu asal makan kerang ja mesti 
rasa macam nak muntah aje . . 


zaman kecik² dulu . .mum citer ..bkn stakat mum je
cik yana pown ingt zaman kecik² dulu . . 
suka makan seafood mentah² oke .. 
udang ,sotong,kerang . . makan mentah2 macam tue jaa .
sedap tak terkata . . .


sekarang dah besar ternyata cik yana kurang makan seafood
bukan disebabkan resdung kaa apa . .
entah laa macam tak lalu pulak . tambah² 
sotong ..memang cik yana kurang makan . .


alhamdulillah . .cik yana udah makan kerang ..
senang laa lepas ni kalau family2 masak²
makan kerang cik yama xda laa tengok je kan sambil trliur
...hehhe ....

BAYANGKAN BERAT JENAZAH KITA SEBERAT MUATAN DALAM KITA ITU



assalamualaikum . .and goodmornite . . pepagi buta ..tak tidor lagi cik yana
entah laa . .napa mata nieyh manja sngat sampai tak nak tdor . .
blik keja pown da satu pagi . bersih bdan . .duduk tmenung dalam bilik . .
tak tahu nak buat apa . .encik kesayangan mungkin dah tidor . .

so,memandangkan masa masih lagi kuat . .apa lagi isikan masa yang ada dengan
sebaik yang mungkin ..layan laguu kt radio tue wajib bagi cik yana setiap malam 
sebelom tdoq . .godek² laman sosial . .tringat pulak kt blog kesayangan cik yana . .
apa lagi . .ada time trus ja update prkara apa yg trlintas dalam fikiran ..


wahh,bAnyak bebenor cik yana cerita..beralih
pada tajuk entri 'bayangkan jenazah kita seberat muatan dalam kotak '
apa kisahnyaa ? korang nak tahu? apa isi dalam kotak trsebut? 
teruskan membaca ok . . sambil minum nescafe panas . .

begini ceritanya . .3 hari yang lepas . .cik yana ada order almari
dalam shopping online . .alhamdulillah . .tgh hari tadi
selamat sampai kat umh . .yg mengherankan cik yana ..pihak gdex
hantar almari baju cij yana pakai kereta  ,,ha biar betik? 
muat sebegitu rupa . rupa²nya . .almari trsebut diletakkan dalam kotak
and then kna pasanh sendiri . ok kn ..kna pasang sendri ..garu kepala laa cik yana kan ..

ok ..pihak gdex angkat & letak kotak trsebut kt pintu je ..mak ckp letak cni je
nanty kiteorg angkt masok . .ok laa kn . . btapa susahnya . .susah apa? tak sangka pulak
kotak tue berat bebenor . .sampaikan cik yana dgn mum tolak pown xjln ..waduhh ..capet dongg gini . .bisa penat . .


tengah2 tolak kotak tue .ttba ja trpancul kluar dri mulut yana
'ya Allah,,mak beratnya kotsk nieyh sampai tolak pown tik mau jalan ..
bayangkan kalau kita mati nanti jenazah kita seberat nieyh mahupun
keranda kita seberat ni ..masyaAllah ..takutnya ..kesian pada org yang nak angkt jnazah kita nanti . .kita tak tahu dosa kita di atas muka bumi ni sebesar mana seberat mana .. waallhualam . ." mum and adik² semua beralih tgk cik yana . .
cik yana hanya mampu senyum ja . .dan mampu berkata² . .
ttia ja trlintas dalam fikiran pasal ni . .


kita tak tahu bila ajal kita ..besedia kah kita? cukupkah bekalan kita di sana?
besediakah kita dengan peperiksaan yg cukup besar buat kita . .
sementara masih hidup . kumpul bekalan secukupnya agar senang 
kita menghadapiNya dengan mudah dan tenang . . 


peringatan buat diri sendiri serta para pembaca 


#al-fatihah buat mangsa tragedi mh17#

Rabu, 17 September 2014

MACAM MANA BOLEH TERJEBAK SHOPPING ONLINE DI LAZADA ?


MACAM MANA BOLEH TERJEBAK SHOPPING ONLINE DI LAZADA ?


lazada? satu syarikat shopping online di malaysia . .
ada yang pernah shopping-² di lazada dan ada juga yang tak pernah .
macam cik yana juga . .mula terjebak shopping online di lazada
awal tahun niey .. nak tahu ceritanya macam mana cik yana 
boleh terjebak dalam shopping online? 


alkisahnya pada suatu petang tengah rest dengan kawan-² sekerja
and then baca² newspaper . . utusan . .
terbaca satu entri tentang powerbank . . korang tahu kan apa itu powerbank . .? 
cik yana tertarik tengok gambar powerbank kecik lagi comel
cik yana terus baca isi ceritanya . 

cik yana pown terus tunjuk kat member² . .
salah sorang mmber yana tue . .
dia kaki shopping dalam lazada . .lama dh dia terjebak . .cik yana baru tahu ..
and then dia pown cita bagai lagi ..tentang lazada & tentang powerbank yg comel
cik yana tgk tue ..dia cakap brg dlm lazada murah2 dan brpatutan ..
sekali mmber cik yana buka dya punya web lazada ..
macam2 brg ada ..murah & berpatutan . .


powerbank yang comel tue pown ada ..
ternyata harganya lgi murah lagi pasaran ..
setiap barang pown ada diskaun . .
wahh best kan ..kn ..


so..tunggu apa lgi ..cik yana pown terus oder
powerbank tue ... 

itu laa alkisah gimana cik yana bleyh terjebak 
dunia shopping online nieyh . . 
macam² lagi cerita ..pgalaman beli brg dlm lazada ..
nak tahu ? tunggu entri seterusnya ...

Sabtu, 13 September 2014

BLOGGER BERSTATUS GLITTERATI



pastinya ramai blogger-blogger di luar sana yang
memasang iklan nuffnang pada blog mereka.. . 
semestinya apakah status nuffnang korang ? 
adakah glitterati atau non -glitterati. . 

semestinya pengguna nuffnang mahukan status glitterati 
kepada blogger yang mendapat status nuffnang glitterati beruntung taw..
sebab apa ? 
kerana  ada kelebihannya kepada status gliterrati nieyh ..




KELEBIHAN BLOGGER YANG BERSTATUS GLITTERATI

Earning anda akan meningkat lebih banyak berbanding blogger yang berstatus ordinary (biasa).

Anda akan dibayar sebanyak RM 0.25 setiap klik berbanding blogger biasa iaitu RM 0.15.

Anda akan berpeluang untuk mendapat Buffered Earning berbanding blogger biasa yang tak akan dapat langsung.

Anda akan mendapat bayaran dalam masa 30 hari selepas tarikh cashout berbanding blogger biasa iaitu selama 60 hari.

Pihak pengiklan lebih mengutamakan blogger yang berstatus Glitterati untuk pengiklanan.

Pihak Nuffnang memperuntukkan 70% event untuk blogger berstatus Glitterati dan 30% untuk blogger berstatus ordinary.

Pihak Nuffnang memperuntukkan 70% hadiah eksklusif untuk blogger berstatus Glitterati dan 30% untuk blogger berstatus ordinary.




KELEBIHAN BLOGGER YANG BERSTATUS ORDINARY 

Anda boleh memasang sebarang iklan dari mana-mana company.

Anda boleh join Advertlets, Innity, Youthsays dan Manga Ads.
Anda tidak akan rasa tertekan bila tengok earning Nuffnang.   


    Tetapi kena ingat, untuk kekal sebagai blogger yang berstatus Glitterati, jangan sesekali cuba nak menduakan Glitterati ne dengan meletakkan iklan dari syarikat pesaing yang tidak dibenarkan oleh Nuffnang. Tak pasal-pasal status Glitterati anda bertukar menjadi status ordinary. Dan satu lagi jangan gatal tangan nak cuba klik iklan yang keluar dekat blog anda tu. 

    Ini kerana setiap kali iklan Nuffnang itu diklik, ianya akan direkod berdasarkan ip address. Secara tak langsung status Glitterati anda akan ditarik balik. So, bila dah ditarik balik nak dapatkan semula memang susah la. Macam orang jugak, bila dah kena tipu susah la nak percaya balik..hahaha..So, jangan sesekali curang dengan Nuffnang y
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...