Selasa, 1 Julai 2014

FIRST TIME BUAT LAI CHI KANG



Alhamdulillah ..bersyukur ke hasrat illahi . .panjangkan umur cik yana untuk merasai bulan ramadhan untuk tahun nieyh. .pejam celik pejam celik . .dah masuk hari ke tiga umat islam berpuasa..alhamdulillah


Ramadhan yang ke tiga cik yana turut berbuka puasa bersama kawan²
Satu tempat kerja . . Memandang kan 1 julai merupakan ramadhan yang ketiga
Maka sudah brmula buffet ramadhan kt hotel tempat cik yana bkerja
Semakin hampir petang..semakin banyak buffet yg di booking . .

Ramadhan ketiga juga mencipta pelbagai kenangan ..antara salah satunya
Cik yana terpaksa buat air lai chi kang juadah penghilang dahaga untuk buffet berbuka puasa . .memang laa senang ..ramuannya hanya sekadar rendaman . 
Ramuan lai chi kang membuatkan cik yana tekanan seketika.
Mana tidaknya jam dh hampir pukul empat..mana sempat nk rendam
Segala ramuannya . .first time buat lai chi kang macam² jadi ..


Sagu besar yg sepatotnya direbus dalam air yg mendidih . .tpi dpt petua
Rebus terus mcm masak nasi..ok cik yana pown ikut ja laa. . Biar jaa sagu besar dlm periuk dlm 5 minit . . Lepas 5 minit g tengok ..bharap sagu tue akan kembang ..
ini lain pulak jadinya ..sagu trsebut brtukar mnjadi kanji . . Bberapa kali cuba akhirny bjaya jgk...betul ckp org prcubaan prtama x semestinya mnjadi
Oleh tue cuba lah byk2 kali.. mcm cik yana akhirnya sagu besar sudah kembang menjadi bulat ..dan bhgi 3 bekas untuk letak pwarna ..cik yana kna rendam jugak
Ramuan lain sperti barli.kembang semangkuk .getah anggur ..rendam pakai air panas nak memudahan ramuan cepat bkembang ..sementara tunggu ramuan tersebut
Cik yana tlong kwn² bancuh air² lain jugak ...


Akhirnya semua ramuan dh pown siap . .bjaya jugak akhirnya
Bsemangat campurkan semua ramuan dlm bekas air . . Bila dikacau tkejut bila air jadi kaler hijau ..omg kenapakah jdi begini . rupanya effect dri lebihan pwarna biru dan kuning dalam sagu..huuwaaa ..jdi hijau ..huhu .penat² ja buat ..


Kawan cakap ala kita letak jgk kt buffet ..
Lepas ja azan kwn² cik yana rasa lai chi kang 
Alhamdulillah walaupown wrnanya hijau . . Rasanya
Tetap macam lai cji kang yang beli kt bazat ramadhan


Haishh macam2 dugaan . . Next week kalau nak wt lai chi kang
Dah thu mcm mn caranya ....



P/s:kawan² mcm dh dpt baca fikiran cik yana ..
Lepas ja buat lai chi kang yang hampir xjadi tue
Kawan cik yana ckp 'balik nanti update entry dlm blog laa 
Pasal lai chi kang ' heheheh
 . 



1 ulasan:

  1. Dah pandai buat tak apa, boleh lah buat pada tetamu yang datang

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !