Ahad, 4 Ogos 2013

TIPS PERTAMA BERBLOG :MEMILIH JENIS LAYOUT & BACKGROUND

tips blog,tips berblogging,tips pentingnya memilih layout dan background blog,kenapa background blog penting ,kenapa blog sangat berat,loading blog lambat,warna yang sesuai untuk blog,template blog,washed demin,blogskin,blogger template
Hari nieyh cik yana bermurah hati nak berkongsi tips berblogging,
terutama untuk newbie blog . . actually yana x sepandai mana pown , , 
baru setahun jagung orang cakap kan terjebak dalam dunia blog nie,so x salah kalau nak share seba sedikit ilmu yang yana tahu untuk blogger lain :)



tips blog,tips berblogging,tips pentingnya memilih layout dan background blog,kenapa background blog penting ,kenapa blog sangat berat,loading blog lambat,warna yang sesuai untuk blog,template blog,washed demin,blogskin,blogger template


Tips pertama yang yana nak share ialah tips memilih jenis layout dan background blog
mungkin kalau korang tanya yana penting ke dalam memilih layout & background ? 
bagi yana amat penting untuk membina sesebuah blog supaya blog tidak serabut...
tanpa kehadiran background blog yang menarik  mungkin akan terlihat blog tersebut sedikit membosankan dari pandangan pembaca 

actually , ,kalau dah daftar blog perkara yang wajib bagi setiap blogger sebelum memulakan sesi berblogging ialah memilih layout, templates dan juga background bagi blog mereka. Teringat pengalaman daftar blog suatu ketika dahulu . . tiada penulisan dalam blog pada mulanya, ,hanya fikirkan layout & jugak background . Blog tanpa sebarang layout ataupun templates? Urmm, baik tutup saja la blog itu & x payah susah-susah buat .... Kosong sangatlah, at least hias la sikit.
Takde la pembaca bosan ketika menjalankan sesi membaca mereka 
 letak gambar dekat side bar, letak chat box, letak widgets yang best-best. Tapi awas ! ! letak widget yang penting-penting sahaja . .kenapa yana cakap begitu ? bukan apa yana sarankan supaya korang letak widget  yang penting takut-takut kalau terlebih banyak widget berat blog akan bertambah dan loading blog mungkin mengambil masa yang agak lama, , tambah-tambah bila si pembaca kunjung blog korang untuk baca entri , ,pada masa yang sma line internet diorang pown buat hal.kan menjadi satu masalah tue.. 


OK, yang paling penting ialah pemilihan gambar background. Disini yana ingin ingatkan, cubalah untuk pilih gambar background yang simple but nice. ...contohnya kebanyakkan blogger-blogger perempuan diorang lebih suka memilih warna-warna yang lembut ,warna pink,biru,kuning lembut,pastel . . . so bagi blogger lelaki pulak ,,majoriti suka letak warna biru lembut, ,grey,hitam,putih.. jenis warna mengikut kesesuaian blog & warna feveret tuan blog sendiri tapi warna blog jangan lah terlalu garang kalau boleh :) .kalau korang google tentang background blog . .beribu-ribu juta akan keluar , hanya perlu memilih sahaja ,mudah kan ? seboleh-bolehnya yana cadangkan jangan pilih background blog yang corak crowded sangat sampai lambat nak loading

Kerana ini akan mempengaruhi serba sedikit jumlah pengunjung yang melawat untuk membaca post entri anda. Jika gambar background anda agak semak dan penuh dengan warna, maka ada kemungkinan tulisan untuk post anda akan tenggelam. Ini akan meyebabkan pembaca sukar untuk membaca setiap perkara yang anda tulis dalam blog anda. Penggunaan gambar background yang simple adalah sangat-sangat digalakkan bagi memberi keselesaan kepada pembaca anda untuk membaca post post korang tue

6 ulasan:

  1. good ,excellent tips shared.. :)

    BalasPadam
  2. syuk punya entri dulu berpelangi. :D

    BalasPadam
  3. mai xsuke bila font yg xssuai..kadang2 susah kite nk baca

    BalasPadam
  4. Blog saya guna template free jer. Tak pandai sgt nak buat layout mcm yana punya

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !