Selasa, 6 Ogos 2013

BISKUT TART COKLAT





biskut tart blueberry, biskut tart nenas, biskut tart coklat,resepi biskut raya




Bahannya



Tart shell 
Almond slivers (dibakar sekejap) secukupnya
75g Whipping cream
125g Dark chocolate
1 sudu besar Cocoa butter/butter

Cara membuatnya




1. Bakar tart shell 5 minit (untuk mendapatkan kerapuhan pastri semula)



2. Bakar almond 5 minit (selepas bakar tart shell, saya tutup oven dan biarkan almond dalam oven - untuk mengelakkan terhangus)



3. Masak ganache secara double boiler - coklat, cream dan cocoa butter dikacau hingga larut dan rata semuanya



4. Masukkan ganache ke dalam piping bag



5. Isi almond yang telah dibakar ke dalam shell.



6. Penuhkan shell dengan ganache 



7. Masukkan dalam freezer 2-3 minit untuk keraskan ganache



8. Hiaskan sesuka hati - saya hias dengan cream cheese lebihan buat cheese tart

6 ulasan:

  1. Shark x pnah makan lg ni..
    Pos ler nnti untk tester..
    Hehe.

    BalasPadam
  2. nampak cam sedapp jaa .. *peminat coklat di sini ! x)*

    BalasPadam
  3. haha..xdan lah nak try..
    sorry, bukan ape saye nk buat xde mase..dan lebih suka beli kuih tunjuk-tunjuk . ^_^

    BalasPadam
  4. kalau jual mau dapat rm 27 :D

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !