Rabu, 26 Jun 2013

TUTORIAL : SCROLL BOX UNTUK BLOG ARCHIVE


TUTORIAL BLOG, tutorial blog archive.tutorial icon comel pada blog archive, ,letak scroll box pada blog archive


nak jimatkan ruang pada sidebar x ? 
kali nieyh yana nak kasi tutorial buat scroll box pada blog archive. . . .

kalau kita rajin update blog. . .sehari dalam 1o post entri gitu korang buat. . 
mungkin semakin lama semakin panjang blog archive korang
akan memanjang. . dan ruang pada sidebar pown sedikit. . 

so jom yana ajarkan korang macam mana nak pendekan blog archive  korang
menggunakan scroll box


Log In > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates 

Tekan Ctrl F dan cari kod yang ini :


<div id='ArchiveList'>


 korang jumpa kod  kat atas ni , korang akan jumpa kod yang ini dulu :

<div class='widget-content'>



Gantikan kod ini  <div class='widget-content'> dengan kod yang ini 


<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>
 preview dulu tengok jadi ke x . . dah jadi baru save
ps/ saiz height tue korang boleyh ubah ikut kesesuaian blog korang.selamat mencuba

2 ulasan:

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...