Rabu, 13 Mac 2013

Masa Sesuai Publish Entry






Update sebelum pukul 12 malam - 1 pagi.

update sebelum pukul 12 malam
sebelum tidur tu. Update satu entry, tak kisahlah, entry pendek ke,
 atau hanya entry bergambar. Dan tetapkan jumlah traffik yang korang target sebelum masuk tidur. Selalunya, yana akan target trafik  sebelum tidur. 

So, selepas sahaja publish entry tu, 
rajin rajinkan diri ping atau post entry tersebut di facebook.
 Ada sesetengah orang terutama orang yang tak minat hiburan ni,
 dorang serabut bila tengok kita asyik ping entry.
 Jadi tak jadi masalah lah sebab mereka yang tak minat hiburan ni selalu tidur awal. 
Orang yang tidur lewat sebab dok berfacebook ni, 
mereka rajin klik apa apa link kat news feed dorang. 
Besar kemungkinan dorang akan klik link entry kita...hehehe.

Apa apa pun, first. target dulu traffik sebelum tidur..jangan sebelum tidur tu dah target seribu.tak masuk akal untuk blog macam yana ni.



Pukul 2 pagi - 8 Pagi. ( Tak Sesuai )

waktu pepagi. . Traffik bergerak perlahan masa ni..
sangat sangat perlahan. ramai diulik mimpi, dan pada pukul 8, ramai yang keluar cari breakfast, sangkut di jamm, hantar anak sekolah.Macam macam lagi. So, elakkan update entry pada masa ni. tak berbaloi. Last last, entry kita dok paling bawah dalam bloglist dan reading list di dashbord.


Pukul 10 pagi - 12 Tengah Hari. ( Sesuai )


Haaa, nilah masa di siang hari yang paling subur untuk update entry.
 Bagi yang dok office tu, sambil sambil buat kerja, 
sambil online facebook, mereka boleh bukak blog. 
Dan gunakan peluang masa subur ni untuk targetkan jumlah traffik.
 Sebagai contoh, sebelum tidur, kita target 100, why not kita target 200-250 traffic sebelum pukul 12?..Dan harus diingatkan,jangan kita target trafik tanpa usaha ye. rajin rajinkanlah diri untuk ping entry di mana mana..selain di facebook, banyak lagi tempat ping entry.


12.00 Tengah Hari - 2 Petang. ( Tak Berapa Sesuai )

Antara dua je, sama ada ramai keluar lunch ataupun ada yang masih ngadap laptop taknak keluar lunch.



2.00 Petang - 6 Petang ( Masa Average ).

Traffik sederhana, masa yang sesuai untuk blogwalking di blog blog dan cari kawan baru.




7. 00 Malam - 8.00 Malam.


Sangat tak sesuai. 
Masa ni ramai yang dok mandi, ada yang gi surau, ada yang keluar makan.
Elakkan update masa ni, akibatnya, entry korang akan tenggelam.



9.00 Malam - 12 Malam. ( Sesuai ).


Masa ni lah paling sesuai untuk update entry. 
Dan diingatkan, jangan kerap sangat ping entry di facebook pada masa ni.
 Kalo tak, ramai yang serabut dengan entry korang. 
Kalau entry korang bersifat informasi dan ilmiah,okey lah jugak kan?.
.kalo entry korang terlalu personal, kutuk mengutuk, dan annoying. 
Elok jangan post ye, Kadang tu, hanya blogger yang paham perasaan blogger.
Repeat macam biasa untuk hari yang berikutnya.



Weekend.


Memang tak dapat dinafikan, 
trafik pada weekend adalah yang terendah compare dengan weekdays
. Kalo boleh, masa weekend ni, banyakkan update entry berunsur SEO dan entry yang boleh menarik advertiser dari Nuffnang. 
Kalo weekdays, kita banyak update entry personal
. Why not masa weekend, kita buat entry produk produk kecantikan ke,
 makanan ke, eskrim ke, bank ke, kereta ke, tak kisah lah. Asalkan bukan entry personal. Selain dapat menarik advertiser dari nuffnang entry tersebut juga boleh jadi entry SEO kan?..



selamat berblogging, , isi kan entri anda dengan menarik hati pengunjung
untuk datang jenguk entri tersebut 

8 ulasan:

  1. tu lahh , aina setuju sangat . kita kena target trafik kita :D

    BalasPadam
  2. rasa macam setuju..
    tapi selama nie main post jer ikut mood. patutlah trafik naik turun. huhuhuhu

    BalasPadam
  3. me update tak tengok msa..mai publish ja..ahaha..

    BalasPadam
  4. kena pandai set timing nak publish entry, hehe :D

    BalasPadam
  5. takk pernah target trafik pun sebelum nie . Hahaha :D Then kalau publish entry pun ikut dan je . takk ikut waktu pun . Huhu patut lahh trafik dahh macam hape je :P

    BalasPadam
  6. tq yana..info yang sangat berguna =)

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !