Khamis, 28 Februari 2013

RESEPI KIMCHI





Bahan-bahan ( 5-6 org mkn )

  • 1 biji kubis china (kalau xsuka kobis, wt pakai peria pun sedap gak tp pahit sikit la n nk kena perap dia pun lama gak supaya kurang pahit dia tu)
  • 1 ikat daun bawang(dipotong kasar)
  • 10gm halia dipotong memanjang
  • serbuk cili
  • cencaluk
  • 1/4 cawan kicap cair
  • 2 sudu halia dikisar
  • garam
  • gula
  • 1/2 cawan tepung beras +2 cawan air(masak smpai pekat)

Cara-cara pembuatan

  1. basuh kubis hingga bersih n dibelah 2,kemudian toskan 
  2. garam kan sayur kobis td secukupnya 
  3. perap n jeruk kan kobis tu selama 3-4 jam, tak payah masuk dlm peti ais pun, letak kt luar supaya cpt sikit prosesnye
  4. seterusnya keluar kn kobis tu..n basuh dan toskan seketika
  5. campur serbuk cili and cencaluk tu, then campurkan sedikit air supaya menjadi pes. terpulang kt u ols la kalo nk pedas, letak la serbuk cili tu bebanyak
  6. masukkan halia kisar td dlm pes tersebut campurkan kicap cair and gula
  7. campurkan tepung beras yg telah dipekatkan atas api td kedalam pes kimchi
  8. setelas pes itu digaulkn rata masuk kn dalam peti sejuk..dlm 30 mint n then lumurkan pada kobis tersebut 
  9. masukkan dalam peti sejuk dlm 2 hari dh siap. kalo pakai peria, kena perap dlm 5 hari...
Ok, da siap....  Makanan ni kalo lg lama di perap, lg sedap.. Selamat menjamu selera ye kengkawan...

7 ulasan:

  1. wooow ~ peria 5 hari? hahhaha. nak cuba buat la.. thanks share resipi ni :)

    BalasPadam
  2. yummylicious...boleh cuba ni...

    BalasPadam
  3. ehh.. dalam kimchi ada cencaluk? btw memang nampak sedap.. :)

    BalasPadam
  4. onomnom. nak try. btw, kimci tu rasa apa eh? sushi pernah la makan. kimchi belumm lagi. hihi

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !