Selasa, 31 Disember 2013

CATATAN TERAKHIR UNTUK TAHUN 2013








Hari nieyh 31 disember 2013 . . bermakna hari terakhir untuk tahun 2013 . . pelbagai memori pahit manis suka dan duka . .dalam tahun 2013. . .sukar untuk dilupakan . . alhamdulillah kebanyakkan azam dan niat yang cik yana impikan tercapai walaupown xsemua . . tetapi ada jugak yang tercapai . . . 


mungkin ini yang terakhir catatan cik yana untuk tahun 2013 . . maaf andai cik yana ada terkasar bahasa atau tersilap tingkah laku . . maklum lah cik yana hanya hamba Allah yang biasa , , tidak sempurna jua .......


di penghujung tahun 2013 juga ada kisah duka dan menyedihkan apabila ..hubungan cik yana bersama yang tersayang akhirnya putus jua di tengah jalan, , hubungan cinta selama 3 tahun berakhir disini sahaja ...siapa yang tidak sedihkan hubungan yang begitu lama,,susah nak alami perjalanan tue..tapi cmne kan ,,jodoh sampai disini sahaja .. sekarang no couple-couple lagi . . cik yana bergelar status single sekarang ........


diharapkan menjelang tahun 2014 . . andai tuhan masih beri peluang cik yana bernafas .cik yana akan cari seseorang yang bakal menjadi penyeri hati cik yana ..mungkin yang lebih sesuai dengan cik yana .......


so tahun baru ,,cik yana nak buka buku baru ,,nak buka lembaran hidup yang baru,,tahun 2013 akan disimpan dalam hati sebagai kenangan pada masa yang akan datang . . . . 


selamat tahun baru 2014 untuk korang semua . . 
jadikan tahun 2014 lebih baik dari tahun 2013 .....
0

Jumaat, 27 Disember 2013

BETUL! SUAMI AKU PELAKON









Sinopsis:-

Perkataan ‘sesat’ telah menemukan Irfan Danish, seorang pelakon yang sombong dengan Aliya Marissa, seorang gadis yang cantik rupa parasnya namun garangnya,
mengalahkan singa. Insiden pada malam itu telah menyebabkan mereka bertengkar hebat.

“Kau, kan semalam?” Irfan membulatkan matanya.

“Haah! Aku. Apesal? Kau ingat kau sorang aje pandai buat mata bulat? Aku pun bolehlah!” Aliya bercekak pinggang sambil membesarkan matanya.

Akibat gosip yang melanda Irfan Danish, Datuk Arman memaksanya berkahwin namun Irfan enggan. Oleh sebab itu, Datin Dahlia telah menggunakan kelebihan Irfan sebagai pelakon untuk memaksa Irfan agar dia berumah tangga.

Tanpa pengetahuan Irfan, gadis pilihan Datuk Arman adalah anak kepada sahabatnya Haji Mahfuz, Aliya Marissa!

Aliya tidak mahu sesiapa pun tahu yang dia sudah berkahwin dan yang paling penting, siapa suaminya! Kecoh satu universiti nanti. Apatah lagi rakan-rakannya begitu meminati Irfan.

Banyak perkara yang terjadi setelah mereka berkahwin. Bertengkar, usik mengusik. Masing-masing cuba menyembunyikan rasa cinta yang sudah menjentik hati
mereka.

“Pelakon tak famous, ‘mulut longkang’… muka ‘jambu batu’, ‘jambu air’… penakut pulak tu!”

“Siapa pelakon tak famous? Mulut longkang? Muka jambu batu, jambu air? Penakut? Awak maksudkan diri awak tu ke?”

5

Isnin, 23 Disember 2013

CPUV/BE NUFFNANG KE-17: INTI Cycle 1 degree




Syukur alhamdulillah , rezeki berblogging, , nuffnang masih terus kasi cpuv / be nuffnang yang ke-17 . . nieyh yg menyebabkan yana semakin obses nk berblogging . . mungkin blogger-blogger retis gitu cpuv diorang dh pown berpuluh-puluh kan . . cik yana baru masuk yang ke-17. . tapi alhamdulillah lha..daripada x dapat langsung kan .. cpuv yang ke-17 ialah iklan INTI cycle 1 deggre . . .iklan baru saja bermula 21 dec . . 



CPUV/BE NUFFNANG KE-17: INTI Cycle 1 degree, cara mendapatkan earnings cpuv nuffnang, BE NUFFNANG,


so korang yang mana masuk blog yana..terjumpa iklana macam kat bawah nieyh...jangan lupa main jentik2 dengan dia yer .. :)

CPUV/BE NUFFNANG KE-17: INTI Cycle 1 degree, cara mendapatkan earnings cpuv nuffnang, BE NUFFNANG,



thanks a lot nuffnang



4

Jumaat, 20 Disember 2013

PABILA ROMEO vs JULIET - Kita berdua jauh berbeza





PABILA ROMEO vs JULIET - Kita berdua jauh berbeza



Sinopsis: 

Awatif, pengawas sekolah merangkap anak pengetua itu tidak pernah tahu bahawa seorang pelajar tingkatan enam yang sering datang lewat ke sekolah, pernah ditangkap merokok olehnya rupa-rupanya tunangannya sejak kecil.

Ayyad, si romeo yang sudah lama tahu akan hakikat itu pelik dengan Awatif yang tidak pernah tertarik dengan ketampanannya sebagaimana pelajar-pelajar perempuan lain.

“Awatif... Kau kalau syok kat aku cakap ajalah... Tak payah buat-buat cerita aku campak kucing pula... Cakap ajalah terus terang... Abang Ayyad... Sudikah jadi Romeo dalam hati saya… Please! Please! Hari-hari saya terkenangkan Abang Ayyad tau... Makan tak kenyang, mandi tak basah... Dah macam Juliet yang rindukan Romeonya, tolonglah bercinta dengan saya.”-Ayyad Zahari

“Lelaki perasan! Tak kuasa saya nak jadi Juliet awak!” –Awatif Sulaiman

Masa berlalu, mendewasakan kedua-duanya. Ayyad ke Australia, Awatif di Malaysia. Ayyad pulang ke Malaysia, Awatif pula terbang ke Jordan. Namun tidak pernah watak pembulinya itu dilupakan. Balik sahaja ke tanah air...

“Atif sebenarnya dah lama jadi tunang orang...” - Khadijah, umi Awatif.

“Errr… Atif kenal ke? Siapa tunang Atif tu?” – Awatif

“Abang Ayyad kaulah.” – Khadijah, umi Awatif.

“Oh My Allah! Dia ke tunang aku? Tidak!” -Awatif

Ayyad yang pancitkan tayar basikalnya... Ayyad yang pernah baling kucing kepadanya waktu keluar tandas... Ayyad yang letak gam dalam kasut sekolahnya... ialah tunangannya!

Macam mana mereka nak hidup bersama kalau seorang takut kucing, seorang suka kucing? Macam mana nak jadi Romeo dan Juliet kalau seorang pencinta mi kari dan seorang lagi benci mi kari?

Dapatkah serasi dipupuk pabila Romeo VS dengan Juliet?

2

Rabu, 18 Disember 2013

MAKAN SUP SIRIP IKAN YU . . KORANG PERNAH MAKAN TAK ?





Hari nieyh rabu ,,so cik yana off day  . .so menghabiskan masa dengan pesbuk , twitter . . and then malam nieyh nak date dengan blogger kesayangan cik yana pulak . . . 

sebelom nak dating-dating dengan para bloggers rakan -rakan alam maya ...
kita kasi perut penuh dulu erk,,,makan malam dulu..kn nnti lalai . .lapar pulak perut kan . . . 

oke,,alam nieyh cik yana nak kongsi story about ' sup sirip ikan yu ' 


sup sirip ikan yu , resepi sup sirip ikan yu

gambar kat atas tue sup sirip ikan yu  . . .sekali tengok memang meloyakan . . dengan berlendir lagi. . . sup sirip ikan yu nieyh cik yana x beli. . 
just bawa balik dari tempat keje semalam . . . 


so far . . menu sup sirip ikan yu nieyh sememangnya mahal kowt..yer laa mana laa nak dapat sirip ikan yu nieyh kan,,susah pulak tue..


alkisahnya ..semalam hotel tempat cik yana kerja,,ada function bebudak uum . . so far diorang da dinner chinese set . . su sirip ikan yu antara salah satu menu wajib dalam chinese set . . 


so,,cik yana tapaw bawa balik umh,,malam nieyh baru rasa..bau macam kuah rojak pown ada...sekali makan fuyoooooo...sedap..asa mcm chicken sup sikit,,dalam ada mushroom ..memang terbaik lah .......



10

Selasa, 17 Disember 2013

MAT TOPENG ITU ENCIK MIMPI




Misteri Mat TopengMAT TOPENG ITU ENCIK MIMPI,BLOG ENCIK MIMPI,RINDUKANLAH BY ENCIK MIMPI,BIODATA ENCIK MIMPI.LAGU ENCIK MIMPI,FACEBOOK ENCIK MIMPI,WAJAH ENCIK MIMPI.Encik Mimpi selesa tampil dengan imej bertopeng. 
Encik Mimpi mahu peminat nilai bakat seni, teruja jadi calon awal Artis Baru ABPBH 2013 

Butiran peribadinya dirahsiakan. Malah separuh daripada wajah penyanyi ini disembunyikan di sebalik topeng. Tidak hairanlah, imej yang ditampilkan artis baru, Encik Mimpi pantas menimbulkan misteri di kalangan peminat hiburan. 
Mendakwa bukan niat mencipta kontroversi, sebaliknya jejaka ini mahu peminat lebih memberi fokus kepada bakat seni dirinya, bukan kisah peribadi. 


Tidak kisah dengan tanggapan negatif terhadap imejnya itu, Encik Mimpi akur dengan tohmahan diterima. Sejak membabitkan diri dalam bidang penulisan blog pada 2009, jejaka berusia 25 tahun ini mengambil pendirian enggan berkongsi kisah dirinya kepada umum. 



MAT TOPENG ITU ENCIK MIMPI,BLOG ENCIK MIMPI,RINDUKANLAH BY ENCIK MIMPI,BIODATA ENCIK MIMPI.LAGU ENCIK MIMPI,FACEBOOK ENCIK MIMPI,WAJAH ENCIK MIMPI.

Namun, siapa sangka, minatnya menulis blog dan memuat naik rakaman video nyanyian sendiri di laman YouTube menjadi perhatian ramai. Lagu ciptaannya, Rindukanlah dipilih menjadi single runut bunyi kepada drama bersiri Playboy Itu Suami Aku yang sedang ditayangkan TV3. 

Tidak pernah menyangka minat akhirnya bertukar kerjaya, Encik Mimpi yang ditemui di Studio The New Straits Times Press (NSTP) di Kuala Lumpur, baru-baru ini, tidak lokek berkongsi perjalanan hidupnya. Sebagai artis junior, Encik Mimpi agak gementar dek kali pertama menjalani penggambaran bersama media cetak. 



MAT TOPENG ITU ENCIK MIMPI,BLOG ENCIK MIMPI,RINDUKANLAH BY ENCIK MIMPI,BIODATA ENCIK MIMPI.LAGU ENCIK MIMPI,FACEBOOK ENCIK MIMPI,WAJAH ENCIK MIMPI.


”Pada mulanya saya hanya menulis di blog saya iaitu di laman blogspot dengan menggunakan nama Encik Mimpi. Saya kemudian memuat naik video di YouTube. Sebelum ini, saya belajar di luar negara. Apabila pulang, saya mula aktif di arus perdana seperti sekarang. 
“Encik Mimpi memang berahsia orangnya. Saya minta maaf sebab saya tidak beritahu banyak perkara mengenai diri saya dengan imej bertopeng. Memang ramai yang nak tahu lebih mendalam, tapi saya membuat keputusan untuk tidak berkongsi kisah peribadi. Malah wajah sayapun ramai yang tidak kenal. 

“Dari dulu lagi saya sudah tampil begini. Jadi apabila menyertai arus perdana, saya mahu terus kekalkan imej ini,” katanya. 

Encik Mimpi mengakui dia sedia menerima risiko tampil dengan imej bertopeng. 

“Saya terima apa saja yang orang ramai katakan pasal saya. Saya sendiri tidak kisah dan bersedia terima, biarpun saya tahu ia komen negatif,” katanya. 



MAT TOPENG ITU ENCIK MIMPI,BLOG ENCIK MIMPI,RINDUKANLAH BY ENCIK MIMPI,BIODATA ENCIK MIMPI.LAGU ENCIK MIMPI,FACEBOOK ENCIK MIMPI,WAJAH ENCIK MIMPI.



Bakal lancar single kedua 

Encik Mimpi yang juga pakar teknologi maklumat (IT) berkongsi perasaan tersenarai dalam pencalonan awal Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2013 bagi kategori Artis Baru Lelaki. 

Terkejut apabila diberitahu, Encik Mimpi tidak pernah menyangka dirinya sampai ke tahap itu. Lebih mengujakan, dirinya tersenarai bersama selebriti seperti Nomad, Afiq Muiz dan Dazrin yang dikenali ramai. Ini membuatkan dirinya bertambah teruja bersaing dengan selebriti popular. 

“Saya memang tidak sangka nama saya dicalonkan. Tetapi apabila sudah ada rezeki, tak akan kita tolak. Saya tahu peluang saya sangat tipis, sebab ramai nama kuat di dalam pencalonan itu. Saya tidak meletakkan harapan tinggi, jika ada rezeki, saya terima dengan hati terbuka,” tambahnya yang banyak menulis lagunya sendiri. 

Sementara itu, melihat single pertamanya, Rindukanlah mendapat sambutan positif hingga dimainkan di stesen radio tempatan, Encik Mimpi berhasrat menghasilkan album. 

Namun, dia mahu mengeluarkan single kedua dan video muzik Rindukanlah terlebih dulu. Semuanya masih dalam pembikinan dengan single keduanya dijangka dipasarkan, Februari depan. 

Encik Mimpi memberitahu, dia banyak menerima tawaran daripada syarikat rakaman tempatan. Namun, dia menolak kerana tidak mahu terikat. Dia mahu bebas membuat keputusan dalam karier seninya. 

Bergerak secara indie, Encik Mimpi mengharapkan pembabitannya secara serius di persada seni diterima positif. 


MAT TOPENG ITU ENCIK MIMPI,BLOG ENCIK MIMPI,RINDUKANLAH BY ENCIK MIMPI,BIODATA ENCIK MIMPI.LAGU ENCIK MIMPI,FACEBOOK ENCIK MIMPI,WAJAH ENCIK MIMPI.



INFO: Encik Mimpi 

  • Single Rindukanlah mencapai hampir 720,000 tontonan di YouTube selepas dimuat naik tiga bulan lalu. 
  • Memiliki 22,229 pengikut di laman YouTube dan 8,858 pengikut Twitter. 
  • Selain Encik Mimpi, Bandi Amuk juga tampil dengan imej bertopeng selain bintang Hollywood Lady Gaga, Marilyn Manson dan band metal, Kiss. 
  • 7

    GAMBAR PERKAHWINAN FARAWAHIDA





    Musim cuti sekolah..kenduri-kendara sana sini . . kadang-kadang sehari sampai dua tiga buah rumah , , makan free lha kan ...tapi perkara yang baik xperlu diperlewatkan . . . . .


    bulan disember . . ramai artis-artis yang menamatkan zaman bujang . . antaranya rozita che wan ,zain saidin,nina sabri , maimunah , turut tidak ketinggalan artis nieyh . . . yang popular satu masa dulu dengan lagu 'tanpamu'


    tahniah buat farawahida bersama suaminya , , sudah pown bergelar suami isteri . . semoga rumah tangga bahagia selamanya ..

    jom tengok gambar sekitar majlis akad nikah , resepsi,kahwin farawahida




    GAMBAR PERKAHWINAN FARAWAHIDA,MAJLIS RESEPSI FARAWAHIDA,



    GAMBAR PERKAHWINAN FARAWAHIDA,MAJLIS RESEPSI FARAWAHIDA,




    GAMBAR PERKAHWINAN FARAWAHIDA,MAJLIS RESEPSI FARAWAHIDA,



    GAMBAR PERKAHWINAN FARAWAHIDA,MAJLIS RESEPSI FARAWAHIDA,



    GAMBAR PERKAHWINAN FARAWAHIDA,MAJLIS RESEPSI FARAWAHIDA,



    GAMBAR PERKAHWINAN FARAWAHIDA,MAJLIS RESEPSI FARAWAHIDA,



    GAMBAR PERKAHWINAN FARAWAHIDA,MAJLIS RESEPSI FARAWAHIDA,




    GAMBAR PERKAHWINAN FARAWAHIDA,MAJLIS RESEPSI FARAWAHIDA,



    GAMBAR PERKAHWINAN FARAWAHIDA,MAJLIS RESEPSI FARAWAHIDA,



    GAMBAR PERKAHWINAN FARAWAHIDA,MAJLIS RESEPSI FARAWAHIDA,




























    1

    Isnin, 16 Disember 2013

    GAMBAR PERKAHWINAN BLOGGER YUYU ZULAIKHA





    Sebut sahaja yuyu zulaikha . .pasti ramai dah tahu blogger yang boleyh dikatakan pemes jugak dalam industri blogger nieyh . . . 
    sesape yang x kenal dan nak kenal yuyu zulaikha dengan lebih lanjut . . dan sepanjang korang terjebak dalam dunia blogger belum kenal lagi siapa blogger femes yuyu zulaikha . . buat lha searching google oke . . .


    oke. . first cik yana nak ucapkan ribuan tahniah kepada blogger femes yuyu zulaikha yang dah selesai menamatkan zaman bujang . . (agak-agaknya cik yana bila pulak bakal melangkah ke jinjang pelamain) ..wakakakakka ..berangan angan-angan mat jenin gitu kan . . . . 


    jom tengok gambar yuyu zulaikha bersama encit suaminya . . . .
    walaupown nampak simple tapi tetap cantik dimata ...sopan gitu


    GAMBAR PERKAHWINAN BLOGGER YUYU ZULAIKHA,blogger yuyu zulaikha




    GAMBAR PERKAHWINAN BLOGGER YUYU ZULAIKHA,blogger yuyu zulaikha



    GAMBAR PERKAHWINAN BLOGGER YUYU ZULAIKHA,blogger yuyu zulaikha




    GAMBAR PERKAHWINAN BLOGGER YUYU ZULAIKHA,blogger yuyu zulaikha




    GAMBAR PERKAHWINAN BLOGGER YUYU ZULAIKHA,blogger yuyu zulaikha




    GAMBAR PERKAHWINAN BLOGGER YUYU ZULAIKHA,blogger yuyu zulaikha





    GAMBAR PERKAHWINAN BLOGGER YUYU ZULAIKHA,blogger yuyu zulaikha


    tahniah kak yuyu zulaikha . . . 
    doa semoga rumah tangga kak yuyu bahagia dan berkekalan hingga akhir hayat...selamat menempuhi alam rumahtangga . . . 
    selamat pengantin baru ........




    8

    Sabtu, 14 Disember 2013

    TIBA-TIBA, DIA ADA-Seandai dirinya tercipta untukku, relaku menjadi miliknya.








    Sinopsis:

    Perjalanan hidup tak seperti yang direncana. Ada masa perkara tak diduga mencelah. Ohmai... Pening. Ini kehendak mama dan papa yang kononnya bukan paksaan tapi harapan. Aryana rela untuk menjadi milik Zakhri Adha yang lebih muda daripadanya. Tiba-tiba dia dipinang, ditunangkan, dinikahkan lalu tiba-tiba suami segera ada di sisi. 
    “Bukan apa. Kot-kotlah Arya rasa kita ni tipikal kahwin paksa. Lagipun mesti Arya terkejut lagi. Yalah, tiba-tiba aje saya ada, kan?” – Ayie

    “Kita bukan kahwin paksa pun. Tak mainlah tipikal kahwin paksa, okey. You’re my husband. Islam ajar, di mana tempatnya seorang isteri kalau tak di sisi suami?” - Arya

    Aryana mencuba sedaya upaya menjadi isteri Ayie yang matang, tak padan dengan usianya. Ayie yang selalu mengusik, menyakat dan menzahirkan sayang dengan cara yang tersendiri. 

    “Such a sweet talker...” - Arya
    “Told ya... I was born with it...” – Ayie 

    Tapi, tipu kalau dia tak rasa curiga. Ada ‘bau-bau hanyir’ dengan pernikahan tiba-tiba ini. Puncanya ada di bumi Berlin sana. Lalu mereka terbang ke Deutschland mencari jawapan tentang segalanya. Hinggalah dugaan hebat menyapa, tanpa sapaan dan salam. Menguji kesabaran Aryana sebagai isteri dan kematangan Zakhri Adha sebagai suami.

    “So, Ayie cam tak siapa depan Ayie ni?” - Arya
    “Yes, ini Aryana. Isteri Ayie. Haruman yang sama, gaya lenggang yang sama dan debar hati Ayie ni sama bila dia ni ada dekat...” - Ayie
    Mereka tahu keindahan cinta berpaksikan ijab dan kabul ini tak akan terlepas daripada dicemari fitnah dunia. Dan mereka juga tahu dugaan itu bukan untuk dielak tapi ditewaskan. Adakah mereka berjaya menghadapinya?

    1

    ISTERI DIANGGAP DERHAKA PADA SUAMI




    ISTERI DIANGGAP DERHAKA PADA SUAMI



    1.Suami memanggil isteri ke tempat tidur, ia tidak datang nescaya malaikat melaknat isteri itu hingga ke Subuh."

    2. Membantah suruhan atau perintah suami. Sabda Rasulullah s.a.w. "Sesiapa sahaja yang tidak berbakti kepada suaminya maka ia mendapat laknat dari Allah swt dan malaikat serta semua manusia".

    3. Bermasam muka terhadap suami. Sabda Rasullulah s.a.w. "Mana-mana perempuan yang bermasam muka di hadapan suaminya bererti ia dalam kemurkaan Allah swt hingga ia senyum kepada suaminya atau ia meminta keredhaannya".

    4. Jahat lidah/mulut pada suami. Sabda Rasulullah s.a.w. " Ada empat golongan wanita yang akan dimasukkan ke dalam neraka, di antaranya ialah wanita yang jahat atau kesat lidahnya terhadap suaminya".

    5. Membebankan suami dengan permintaan yang di luar kemampuannya.

    6. Keluar rumah tanpa izin suaminya. Sabda Rasulullah s.a.w. "Mana-mana perempuan yang keluar rumahnya tanpa izin suaminya dia akan dilaknat oleh Allah swt. hingga dia kembali kepada suaminya atau suaminya redha terhadapnya."

    7. Menghina pengorbanan suami. Maksud Hadith: Allah swt tidak akan akan memandang (mempedulikan) pada isteri-isteri yang tidak berterima kasih kepada pengorbanan suaminya sedangkan dia masih perlukan suaminya.

    8. Menerima tetamu tanpa keizinan suaminya. Maksud Hadith: Jangan benarkan masuk ke rumahnya melainkan dizinkan oleh suami.

    9. Tidak mahu menerima tunjuk ajar suami. Maksud Hadith: Isteri yang derhaka hukum perbuatannya berdosa dan boleh gugur nafkahnya ketika itu. Jika ia tidak segera bertaubat dan meminta ampun dari suaminya, nerakalah di akhirat kelak. Apa yang isteri lakukan terhadap suami adalah semata-mata mendapat keredhaan Allah swt.
    2

    Khamis, 12 Disember 2013

    10 GAMBAR PERKAHWINAN ROZITA CHE WAN (CHE TA) BERSAMA ZAIN SAIDIN





    10 GAMBAR PERKAHWINAN ROZITA CHE WAN (CHE TA) BERSAMA ZAIN SAIDIN, GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN,

    Detik 11.12.13 . .merupakan saat-saat yang ditunggu oleh
    pasangan merpati dua sejoli . . 
    zain saidin bersama che ta . . . 
    telah melangsungkan perkahwinan pada hari tersebut..


    hanya sekali lafaz. . kini rozita che wan . . bergelar isteri yang sah
    kepada zain saidin...tahniah diucapkan . . 
    majlis perkahwinan diadakan di Gazebo Pusat Konvesyen Shah Alam,


    10 GAMBAR PERKAHWINAN ROZITA CHE WAN (CHE TA) BERSAMA ZAIN SAIDIN, GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN,



    10 GAMBAR PERKAHWINAN ROZITA CHE WAN (CHE TA) BERSAMA ZAIN SAIDIN, GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN,



    10 GAMBAR PERKAHWINAN ROZITA CHE WAN (CHE TA) BERSAMA ZAIN SAIDIN, GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN,


    10 GAMBAR PERKAHWINAN ROZITA CHE WAN (CHE TA) BERSAMA ZAIN SAIDIN, GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN,



    10 GAMBAR PERKAHWINAN ROZITA CHE WAN (CHE TA) BERSAMA ZAIN SAIDIN, GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN,



    10 GAMBAR PERKAHWINAN ROZITA CHE WAN (CHE TA) BERSAMA ZAIN SAIDIN, GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN,



    10 GAMBAR PERKAHWINAN ROZITA CHE WAN (CHE TA) BERSAMA ZAIN SAIDIN, GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN,



    10 GAMBAR PERKAHWINAN ROZITA CHE WAN (CHE TA) BERSAMA ZAIN SAIDIN, GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN,



    10 GAMBAR PERKAHWINAN ROZITA CHE WAN (CHE TA) BERSAMA ZAIN SAIDIN, GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN,




    2

    Rabu, 11 Disember 2013

    KISAH BENAR PENGALAMAN SEORANG SUAMI KETIKA ISTERI BERSALIN




    KISAH BENAR PENGALAMAN SEORANG SUAMI KETIKA ISTERI BERSALIN



    Kisah Benar. Luahan Pengalaman Seorang Suami
    (LELAKI WAJIB BACA)

    Apabila menatap gambar-gambar ibu bersalin, menerawang fikiran aku teringatkan kembali detik-detik isteri aku ingin melahirkan zuriat pertamaku ke dunia. Ketika diberitahu is
    teriku dimasukkan ke dalam hospital pada jam 1 pagi aku masih dibuai mimpi di rumah sewa berhampiran universiti. Keletihan akibat kuliah penuh sepanjang hari sebelumnya. Sebelum tidur, aku sempat berbalas-balas SMS dengan isteriku bertanyakan keadaannya ketika itu. Katanya, dia tidak makan sejak petang lagi. Aku menyuruh dia mengambil air susu sebelum tidur.

    Isteriku dimasukkan ke wad kerana air ketuban telah pecah. Katanya bukaan hanya 2cm ketika itu. Dia memberitahuku supaya jangan risau kerana masih belum rasa sakit bersalin. Pada keesokan harinya barulah aku bertolak ke hospital untuk bertemu dengan isteri yang kucintai. Menatap wajahnya yang tidak bermaya, baru aku teringat yang isteriku masih tidak menyentuh makanan sejak dari petang semalam. Aku menyuruhnya makan sedikit, tetapi dia menolak kerana doktor telah menyuruh isteriku berpuasa bermula jam 6 pagi. Sayu melihat dirinya yang lemah, aku menghulurkan air minuman untuk membasahkan tekaknya. Tabahnyaa dirimu..

    Apabila jam menunjukkan pukul 10.00 pagi dengan bukaan seluas 4cm, dia ditolak masuk ke dalam labour room. Entah kenapa dengan bukaan seluas itu, dia sudah ditolak masuk ke bilik bersalin. Aku pun confuse. Setahu aku, bukaan yang sesuai untuk melahirkan anak ialah 10cm. Dan aku dimaklumkan oleh guard wanita India yang bertugas, isteri aku ditempatkan di bilik D. Dia memaklumkan bahawa kebiasaannya bilik itu akan dihuni oleh mereka yang mengalami masalah untuk bersalin. Aku mula gelisah. Tak tentu arah. Mungkin itu adalah mitos yang direka oleh achi India itu berdasarkan pengalamannya sebagai senior guard di sana. Pujuk aku sendirian.

    Berbekalkan Quran burukku yang aku bawa bersama barang-barang isteri dan baby yang bakal dilahirkan, aku selak helaian 440. Ya.. Aku mencari surah Yaasin. Pesan nenekku, bacalah Yaasin. Semoga dengan berkat dan rahmat yang ada pada surah itu dapat membantu isteriku bersalin secara normal. Kumulakan dari al-fatihah dan disusuli surah karamah itu. Satu persatu perkataan dan ayatnya ku alunkan perlahan sambil di dalam hati tak henti-henti berdoa agar diselamatkan isteri dan anakku.

    Usai membaca Yaasin dan menunaikan solat Zohor, aku tunggu lagi. Achi India yang sedari tadi memerhatikan gerak langkahku menegurku ‘’Adik.. Mari ikut saya. Kita masuk ikut pintu belakang. Adik boleh jumpa isteri adik,’’pelawanya ramah. Mungkin dia sedar aku dah semakin gelisah dan asyik mengintai ke dalam labour room. Alhamdulillah. Kalau boleh jumpa tenang sikit hati aku sebab dari tadi hanya membalas sms je. Keadaan sebenar isteri aku tidak aku ketahui.

    Dari jam 10 sampailah jam 4 petang isteriku ditahan. Bukaannya sekarang hanyalah 6cm. Setelah diinduce kali ke dua, bukaan rahimnya masih belum membenarkan bayi untuk keluar. Akibat terlalu lama menunggu, akhirnya doktor memutuskan isteriku perlu dibedah.. Ini kerana bayi di dalam kandungan isteriku semakin lemah. Aku yang cuba mengawal diri agar tidak panik, akhirnya tewas kepada diri sendiri. Air mata yang cuba ku sekat agar tidak mengalir seolah-olah tidak dapat dibendung. Seolah-olah mataku tidak ada penakung. Setiap kali aku bertutur, menenangkan isteriku.. Setiap kali itulah air mataku kan bercucuran jatuh ke tangannya. Mana taknya.. dengan keadaan dirinya yang sudah tidak bermaya, ditambah pula dengan tangan dan kakinya sejuk bagaikan direndam ais, tubuhnya menggigil. Dengan segala macam wayar berselirat di perut dan tangannya.. Hatiku meruntun sayu. Para doktor meninggalkan aku dan isteri untuk meluangkan masa bersama. Mungkin ini adalah untuk kali terakhirnya aku boleh bercakap bersama isteriku. Ini kerana doktor telah membuat keputusan, isteri aku mesti dibedah bagi menyelamatkan bayi yang hampir lemas.

    Beralunkan surah Yaasin yang dipasang di bilik bersalin itu..Mata kami bertentangan. Isteriku perasan mataku kembali berkaca. Dia mula menuturkan kata-kata cinta bagi memulihkan semangatku.

    ‘’Abang.. Hensemnya Abang harini. Abang suka tak dengan baju yang sayang belikan untuk Abang tu?’’

    Pada ketika itu juga, aku tidak dapat menjawab dengan perkataan tapi aku rangkul dirinya sambil menangis teresak-esak seperti tiada lagi esok untuk kami bersama. Aku tidak mampu bersuara walaupun mengeluarkan sepatah kata. Tapi, dia mempunyai kekuatan yang amat luar biasa. Walaupun dia ‘berpuasa’ , dia masih gagah. Masih kuat untuk memulihkan semangatku yang semakin luntur..

    ‘’Abang.. Seandainya doktor memberi pilihan, siapakah yang Abang ingin selamatkan, sayang atau anak kita.. Abang tolong jawab ‘’ Selamatkan anak saya.. ‘’. Berilah anak kita peluang untuk merasai kebahagiaan hidup di dunia ini biarpun tanpa umminya di sisi..’’

    Sekali lagi aku menangis semahunya. Aku tidak mahu keadaan itu berlaku. Aku mahukan isteri aku. Aku mahukan kedua-duanya berada di sisiku. Membesarkan anakku bersama insan pilihanku.
    Tamatnya waktu bersama. Isteriku ditolak untuk dibawa ke bilik pembedahan. Aku menghantar Isteriku dengan lirik mata berair sebelum berlalu ke musolla hospital. Aku berwudhuk. Solat 2 rakaat. Aku sujud lama-lama memohon keampunan untuk isteriku juga untuk diriku lebih-lebih lagi. Mungkin ini adalah kaffarah dosa aku selama ini. Aku menangis semahu-mahunya..

    Sedari jam 4.30 petang aku menanti penuh sabar di luar bilik pembedahan. Aku dail, aku telefon nombor keluarga terdekat, sahabat handai dan rakan-rakan yanga aku kenal. Aku pohon dan merayu dari mereka agar doa dikirim buat isteriku yang sedang bertarung nyawa melahirkan seorang khalifah penambah ummat Nabi tercinta. Mulutku tidak henti-henti menbacakan Hizbul Bahri. Zikir berharga yang tiada nilainya yang aku terima ijazahnya dari Al-Allamah Syeikh Nuruddin Al-Banjari Al-Makki.

    1 jam berlalu. Mundar-mandirku tidak mengeluhku untuk aku duduk. Walaupun kakiku lenguh berdiri dari tadi, tapi perasaan ingin tahu akan keadaan isteriku melenyapkan semua keletihan itu. Akhirnya penantian aku berakhir.. Seorang nurse menolak troli tertutup.. incubator barangkali namanya.. dengan seorang bayi mata bulat muka mirip anak Cina. Oh! Rupa-rupanya, bukan isteri aku seorang kat dalam. Ibu cina pun ada.

    ‘’Suami kepada Zulaikha’’ ‘’Suami kepada Zulaikha’’ jerit nurse mencari ‘Yusuf’ Zulaikha.

    Orang ramai yang turut sama mengintai bayi cina itu berpandangan antara satu sama lain termasuklah aku. Tiba-tiba aku teringat. Akulah suami Zulaikha. Macam manalah boleh lupa pulak time-time macam tu. Aisehhh.. Biasalah beb. Cuak kot masa tu. Sampai nama bini pun lupa daaa..

    ‘’Ya.. Saya kak. Saya suami dia’’

    ‘’Encik.. Ini anak encik. Encik bolehlah pegang dan azankan dia. Tapi sebelum tu, Encik kena kata apa?’’

    Nak kata apa pulak nurse ni. Alhamdulillah ke? Ke terima kasih nurse? Mana aku tahu. Dah la rasa tak percaya pun ada yang anak cina yang aku sangka tadi tu rupanya anak aku.. Boleh pulak dia suruh kata apa. Aduilaa.. Nurse pun.

    Mungkin nurse tu perasan aku tengah blur, dia pun selak kain bedung anak aku bagi menyatakan jantinanya. Oh.. Nurse nak suruh aku buat pengakuan yang anak aku ni perempuan. Baru aku faham.

    ‘’Perempuan nurse’’ kataku tersenyum malu.

    Aku dakap anak aku. Aku cium dahi dan kedu-dua pipinya lalu aku azan dan iqamatkan di kedua-dua belah telinganya. Allahurabbi. Comelnya anak aku. Mata hitam dia bulat besar. Taknak tutup pulak tu. Alhamdulillah.

    ‘’Nurse, macamana dengan isteri saya? Bagaimana keadaan dia?’’ tanyaku setelah sedar dari pukauan mata anak aku ini.

    ‘’Isteri encik selamat. Dia sedang dijahit. Kejap lagi dia keluar..’’

    Tidak lama selepas itu, Isteri aku ditolak keluar. Alhamdulillah. Syukur kepada-Mu ya Allah. Biarpun Kau mentaqdirkan dia bersalin secara Caesar, namun aku bersyukur sangat-sangat kerana Engkau masih lagi memberikan kesempatan untuk aku berkasih-sayang dengannya. Hanya pada Mu segala puji-pujian layak kami berikan.

    Keluarnya isteri aku dari bilik pembedahan bukannya dengan tangisan. Malah, tiada setitis air pun yang aku perasan membasahi matanya. Walaupun kesakitan, seukir senyuman dia hadiahkan kepadaku. Terharu. Sungguh terharu. Aku kucup dahinya dan mengucapkan

    ‘’Terima kasih Sayang kerana sanggup berkorban nyawa demi melahirkan zuriat Abang’’.

    P/S : Wahai suami sekalian.. Hargailah isteri kita sebaiknya. Apabila ada tercalit perasaan tidak puas hati dan ingin marah kepadanya.. Ingatlah akan pengorbanan yang telah dia berikan kepada kita. Zuriat keturunan kita yang lahir dari rahimnya. Diamkanlah diri tenangkanlah hati. Bila keadaan kembali reda, bersuaralah. Nasihatilah mereka dengan hikmah hasanah. Bukan dengan kekerasan yang bakal mengundang padah. Sesungguhnya wanita itu dijadikan dari tulang yang bengkok. Andai ditegakkan dengan kekerasan nescaya kan patahlah ia. Akan tetapi andai dilentur dengan lemah lembut dan profesional, dia kan menjadi bidadari kita bukan setakat di dunia tetapi di syurga yang kekal selamanya.
    8

    Selasa, 10 Disember 2013

    GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN




    11.12.13. . tarikh penyatuan bagi pelakon rozita che wan bersama zain saidin  kejinjang pelamin..

    10.12.13 merupakan majlis berinai. . majlis tersebut diadakan di dewan ndah  mahligai shah alam ..........majlis berinai hanya  dihadiri keluarga & rakan artis terdekat sahaja..jom tengok beberapa gambar sekitar majlis berinai che ta


    GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN, gambar pernikahan che ta & zain saidin, resepsi che ta & zain saidin,


    zain 1GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN, gambar pernikahan che ta & zain saidin, resepsi che ta & zain saidin,



    GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN, gambar pernikahan che ta & zain saidin, resepsi che ta & zain saidin,



    GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN, gambar pernikahan che ta & zain saidin, resepsi che ta & zain saidin,



    GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN, gambar pernikahan che ta & zain saidin, resepsi che ta & zain saidin,



    GAMBAR MAJLIS BERINAI ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN, gambar pernikahan che ta & zain saidin, resepsi che ta & zain saidin,




    6
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    NEWS !