Sabtu, 21 Julai 2012

HARI PERTAMA RAMADHAN



hey korang semua. . memandang kn ari nieh ari pertama kita semua mnjejak kn kaki kedlm bulam rmdhan,,so yana nk ucapkan ,,selamat berpuasa kpd para readers yg sudi jenguk2 blog yana nieh

eh..korang puasa x ary nieh? sape puasa sila angkt tngn,,hahaha,,mcm lha buley 6pk kn,,so korang semua,,mcm mna puasa ary nieh,,best x? letih x? hah bgi yana letih ckit hri nieh,,,pgi tdi kluar men bowling dgn czen,,pz tue pusing2 area kangar,,,,tpi ape2 pown tetap best jgk,,bulan puasa,,bkn senang,,mna lha thu ecox lupa allah dh jmput kitaa blik kn,,ary nieh hri ptama posa. . xsempat g nk p psar ramadhan,,sbb lteyh sgt,,dhga giler...ary niey,,tpi xpe,,puasa kn sbulan,,,ary lain buleyh pe g lgi kn..tpi korang,,klw dh pe g psar rmdhan tue,,confirm rmbang mta lha kn,,mta x nya,,nafsu mknan tyme tue semuanya nk bli,,smpai byk,,bli byk2 smpai xtermakan,,mmbazir je, , ingt mmbazir tue amalan syaitan,,not bad utk diikuti

okeyh ,,setakat nieyh je yana write,,selamat berpuasa korang..

Rabu, 18 Julai 2012

TAJUK FOKUS SASTERA KERTAS 1 (TRADISIONAL) STPM 2012



hello everyone, , hey budax sastera, , spe cni budax sastera,,yg prnh ambik sastera, , and yg dah ambik course sastera, , jom2, , yana nk story utk korang ckit hary nieh ..

okeyh korang, , rmai yg dh tahu kn, , subjek sastera nieh kena byk kn mmbaca,,so korang semua jgn lupa baca teks buku sastera tue,,hahahaa,,byk kn,,,yana thu korang semua ulat buku,,rajin mmbaca kn,...

okeyh2, , utk entry hari niey, , tajok dyer yana lebih fokus kpd budax2 stpm 2012 yg ambik subjek sastera, , utk pngetahuan korang,,yana asa semua dh thu kn,,trial dh dekat, , so kt cni yana nk share utk korang tjok fokus sastera kertas 1,, ,utk memudahkan korang buat persediaan ,,ok korang tlong fokus tw,,,

KESUSASTERAAN MELAYU KERTAS 1 STPM 2012

BAHAGIAN A
  1. sastera tulisan -konsep,ciri,perkembangan
  2. konsep cerita-jenaka,lagenda,lipur lara
  3. sastera agama.
  4. sastera ketatanegaraa
  5. ciri2 dan proses penyebaran & kesan cerita di alam melayu.
  6. penekanan maksud , ciri2 , bentuk , sifat , tujuan , peranan,contoh
  7. tokoh-nurudin al raniri, tun sri lanang ,hamzah fansuri
BAHAGIAN B
  1. watak tun mutakhir (bendahara seri maharaja)
  2. watak raja duran , iskandar zulkarnain , seri teri buana 
  3. unsur pergembaraan
  4. asal usul sebuah negeri
  5. ketatanegaraan
  6. adat istiadat / undang2
  7. unsur kebijaksanaan
BAHAGIAN C
  1. sastera kitab (hadiqat al azhar)
  2. sastera agama ( cerita nabi muhammad)
  3. sastera hikayat ( pendawa 5 )
  4. sastera panji (tanah jaya kesuma)
BAHAGIAN D
  1. tumpukan kpd definisi, ciri,bentuk , teknik penulisan ,fungsi , isi (rejang , dikir , nazam , ghazal , oitah,teromba,peribahasa berangkap,syair)


okeyh dh pown selesai,,,beri tumpuan dkt tjok2 nieh,,,semoga brjaya..

Selasa, 17 Julai 2012

NAK STUDY ? TAPI MALAS , ,JOM ELAKKAN DARI MALAS NK STUDY..



hye korang semua, , korang semua ape khabar hari nieh yer? baik dan sihat tak,,?hope korang sihat lha yea, , 

hey korang,,yana nk tnya something niey , jawab dgn jujur tw,,hah,,,mcm nieyh. .dlm diri korang , da x sifat MALAZ, , ala malas nk study , cepat2, , jawab dgn jujur tw,,haha , ,confirm ada kn,,jangan tipu berdosa tw, , dlm diri korang msti lha ada kn sikap mls, , tak byk pown sikit pown msty da jgk kn. . tmbh2 para2 student, ,klw cikgu bgi homework, ,ayat yg pling famous akn kluar dari mulut ialah " ALA MALAS LHA NK BUAD ,BUAD KAT RUmAH JE LHA" hah ada kn,,korang prnh kn sebut ayt yg mcm nieyh,klw ckgu suruh stdy korang akn ckp "MALAS LHA NK STUDY" urmm,,kenapa erk kita malas nk study..susah kn klw sikap malas tue dh bertapak dalam diri. . so apa lgi,, bertemankan broadband yg manja niey maka dapatlah ilham utk mncari semangat utk study..x ke gitu hahaha,,?

setiap org msty ada mtlamat dlm hidup korang msing2 kn.semua org jgk nk kn matlamat tue trcapai,,kn? ,matlamat yg dh bertapak dlm hati kita sekian lma, ,hanya tinggal utk mnjadi kenyataan je.if korang semua da mtlamat nk dpt A+ dalam semua subjek kn. . so tekad dlm diri kita . .~ I LOVE THIS SUBJECT,INSYAALLAH AKAN DAPAT A NAK SANGAT~,,hah dgr tue ayt yg kita guna punya lha nmpak yakin sgt .padahal cakap je pndai,,buad xpown,, .bukan apa tue dgn cara niey kita kita dapat push diri kita.so kita kna pk juga,,mcm mna klw kita xdpt A dlm semua subjek,so dgn automatik nya,,,kita akn push diri kita utk trus study, , kata org,,,biar susah dahulu,,senang di kemudian hari,

kadang-kadang, , bila blik je skolah,,dh tanam niat dalam hti, , 'AH ,BLIK SKOLH NIEY NK REST KEJAP PAS TUE NK STUDY..tgk2 kemalasan dh mnguasai diri,,kita lemah utk lawan sifat mlz tue,,adoii,,ape lgi,,kluar r g jalan2..tapi kita memang lha kena tgk pemandangan luar jgk kn,,release tnsion sama,,rasa kehidupan luar,,niey asyik study je,,mcm katak dibawah tempurung lha pulak,,bila fikir2 blik..kita niey ta buley study cgt2,,bukan ape,,nnty otak fikiran kita pnuh dgn masalah..at least klw kita kluar boley jgk release tncion kn,,,nikmati udara segar bugar..well jgn lha kluar dmpai ta ingat dunia pulak yea

nk study tpi mlz...then korang pegang benda favorite tue,,hah apa dya,,handphone dgn laptop kesayangan korang lha,,pz tue mula lha,,,dh pgg 2 benda tue ,,samapi tak ingt dunia, , silap2 study pown tdk,memang bnda nieh boley mnjejaskan study kita...tpi da jgk org ckp bnda niey tak mnjejaskan study kita,,kdg2 korang ckp sbg pncetus semangat korang utk study.ada jgk lha,,kdg2 korang rasa mcm tak smngat je klw 2 bnda nieyh xde klw korang tngh stdy kn,nak study pown hp kna duduk brsebelahan,,hakakakk,,ada jgk jenis org tue laptop dye kna da bersebelahan dgn dye,,klw tdk xstudy lha,,nk study pown usung laptop usung merata tmpt.

makanan,,klw korang study xsah klw xda mknan kt tepi meja,,mcm yana lha,,tmbh2 org yg suka mkn,,lgi semangat lha bila nk study,,ada mknan lgi..bila ada mknan ,,rasa cm ta ngntok lha bila nk study kn,,ape x nya, , mulut tue asyik ngap..ngap... je,,sangat normal dan wajib kn sbb mknan tue pnting.

hah,,jari sudah penat menaip...so korang baca lha yer,,,jgn lupa tinggalkan komen jgk,,,thanks for reading.......

Isnin, 16 Julai 2012

SAMBUTAN AWAL RAMADHAN



hye , ,korang apa khabar yeah . .dh lama yana tak jenguk laman blog yana nieh,,si labah2 pown dah jdi peganti yana utk lwt blog niey bila yana tak lawat cni,,hah rjin kn si labah2 niey, ,brsarang lha blog yana niey,,so nnty xde spe lha yg nk bca story mort yana yg ta sberapa nieyh,,hahaha,,

okeyh,,for stalker my blogger , ,yana mnx maaf sebab sekarang da jrg update story dlm blog niey,,bz ckit, , so rmai jgk yg tnya bila yana akn update bnda yg baru,,so for today yana spend tyme utk si blog nieyh. . maklum lha, tinggal lma2 nnty bersarang pulak kn,,hehehe..

so korang semua, , pejam celik...pejam dan celik, , seraca sedar @ x, ,kita dh di pengakhiran bulan syaaban, ,so bulan ramadhan akan bakal menjelma , , bpe lgi jer lgi, , so yana pasti korang semua ta sabar nk mnunggu kedatangan bulan ramadhan yg pnuh nikmat itu, , same with me, , yana pown dh ta sbr jgk, , 

rutin harian sbg pelajar,,mcm biasa pe g skolh, , ary niey ary isnin, , assembly lma lha jgk sbb ada ceramah tntg bulan ramadhan, , thun niey my school cmbut ramadhan awal , ,da mcm3 event tdi kt skolh, meriah jgk lha, , mcm2 da, , 

so pgi tdi msa kt tapak prhimpunan ,,tyme ceramah pasal ramadhan,,waaaa ngntok tahap gaban gitu, , mna xnya ustaz tue ceramah ape nth,,serius gler,,xde joke lngsung,,sbb tue kowt yg ngntok, , tmbh lgi kfaktoran mmbosankan,,ustaz tue ta pndai nk speak dgn audiens lha,, (aceceyy,, pandai lha kta kt org nohh,cuba p ceramah tgk,,comfirm getaq lutut cik oii ) so,,dsebabkn borinx,,so ambik ksmptn utk buka story dgn kwan (sembang2 dgn kawan) mcm2 story smpai ta ingat dunia,,sedar2 je ceramah dh abiz,,,waaa tamat sudah ceramah,,tgk jam dh pkol 9.10..haha ptot bhnti lha tue,,kehhkehh,..

so pz ceramah,,trus msok ke klz,,,msing2 buad kje sndri,,(insaf lha katakan trial pown lgi 2 week) haha da jugak msih ta guna msa yg ada utk study ,,da jgk yg goyang kaki saja,,,dowk sembang2,,,aduihhh,,,insaf lha wahai kawan2 ku,,,,exm nk dekat dh,,,ta tkowt ka...yana pown ambik ksempatan utk buat nota,,study ckit2,,yg mnata fhm,,try tue dizcus dgn mmbe2, 

pz je kiteorang study,perut pown dh berbunyi, , konsert mcm2 artis da dh da dlm perut niey,, so pe g kantin, , mnx ho..ho...ho..holicks kt makcik kntin tue ( bukan free berbayar nah,,,) setelah lma mnunggu si holicks tue, , pe g pulak tgk budax2 junior kiteorg main netball. . best je tgk ,,asa mcm nk join pown ada,,tpi bila dpikirkan blik..dgn uniform sekolh,,yg bersih niey kn,,xkn lha nk msok court,,hahaha,,men netball pkai bju kurung,,,gempak gitu,,,toingg..toinngg,,

then, , makanan free pown da sampai, , daging je, , knduri kt skolh sempena snbutan puasa,,,urmm sedap lha jgk,,daging pown ta berbau,,daging masak sup.msaka asam, , sambal belacan, kurma , air sirap..hahaaa simple kn,,,org tua2 cakap rezeki jgn ditolak,,ta baik ,,hehhe, , so kawan2 yana da yg mkn lauk daging tue saja,,ya allah melantak kuatnya diorang,,alih-alih gthu kt yana, , diorang da trlalu knyang,,ala2 ular sawa gitu yg lepaz terkam mngsanya,,hahah,,kenyang kn korang semua,,sebelom mkn tdi baca doa x??

so pas mkn,,tetiba jer,,yana niey kena jdi photography yg x brbayar,,,wahh korang,,,tgk muka yana mcm canon,,nikon ka?? asal jumpa klw pngil yana,,xlain xbukan confirm lha...suruh yana snap pic diorang,,xkira junior @ senior,,haihhh,,,snap lha tnda kecian,,tpi ikhlaz naa..hehehe.

okeyh..dh jdi photography,,trus blik umh,,,bdn pown dh melekit2...peluh punya pasai,,so blik umh,,rest kejap turs mndy wangi2,,,,hahah,,,begitu ceritanya utk hari nieyh,,so utk ecox,,klw yana ada msa yana akn upload lgi story mory yg amazing,,,hope korang trhibur,,,,,,,

thanks for reading, , dont forget follow me, , i will follow u back, , shayanx korang, , for my stalker tegar , , selamat membaca...hope korang enjoy,,,,,,,,bye,,,,,,,,

Ahad, 8 Julai 2012

CINTA VLOG




Hye u all...waa,,,tgk kt atas da cter cinta vlog lha,,so korang,,,spe2 yg tgk lgi,,buley lha tgk dlm blog yana niey,,,firstly pastikan line internet korang speed dye lju,,nnty tgk xder lha tersekat2 kn,,,tgh2 je touching2 , ,felling tgk2 tersekat,,hahaha,,,down r touching korang,,,

so far cter niey memang menarik lha,,best cgt2,,,,aliff aziz yg brlakon,,wawa zainal,,anne ngasri

so..vlog nieh adeQ beradik dgn blogger lha,,,,just beza dye cuma, , blogger utk tulis,,,bg yg gemar mnulis buley buat blogger, , vlog niey pulak,,video log, , yg kita kena ckp.al-ala webcam gitu,,so nnty kita buley tgk bpe org yg view kita punya vlog. . comment vlog tue,,

then kt bwh niey yana selit kn lgu tema ots cinta vlog nie,,korang dgr lha....tjuk dyer cinta ya cinta_by aliff aziz


 


PERKARA YG MENJENGKELKAN TWITTER




Hye korang semua,,sihat?? alhamdulillah klw sihat. . yana pown sihat walafiat. . syukur kpd yg mha esa bgi yana bernafas lgi hri nieh, ,dpt jgak update kn story yg baru dlm blig yana nieh. . okeyh korang semua, , yana nk tnya korang, , korang ada twitter? spe yg da akaun twitter sila hands up..hahaha..hand up cpt,,,nk tgk rmai x...

so spe yg da acc twitter mesti lha thu kn mcm mna bestnye  bertweet kn. . bertweet smpai ta ingt dunia, , msa pown brlalu dgn cpat sedar xsedar kn,,bertweet ie bukan sja buley brkawan,,kita jgk buley tarik duit,,money,,money,,money..

sejak function facebook yg dh xberapa privacy lgi. . ada yg kata twitter lgi seronok dri facebook,,,so itu pndapat msing2 lha. .ada yg ckp best,,,ada yg xbest, , bgi yana twitter lgi best dri fb, , twitter lgi mnyeronokkan, , skrg niey pown,,pengguna twitter dhpoen meningkat, , mkin sronok lha nk bertweet kn,,

tpi dlm brseronok tue da jgk bnda yg mnjengkelkan korang kn,,da perkara yg selalu annoying yg selalu org buat dlm tweet. . 

bnda yg mnjengkelkan korang tue mcm korang selalu update status tweet korang , ,status yg sama,,sangat annoying lha bila timeline pnuhdgn bebekan merapu tue,, ,,so korang sebelum nk update status bru,,kn ingat jgk, , xsemua org akn baca status kita tue, , so korang tweet bila perlu je, , jgn tweet berderet sangat,,,,

then ada jgk sesetengag org , , dh anggap RETWEET  tue ibarat BUTTON LIKE kt facebook. , xsemua org nk baca tweet kita,,,dan xsemua org nk retweet kita blik,,actually , ,da sesetengah org tue,,klw dia nk mentions korang,,confirm diorang akn retweet, , so tue trpulang lha , ,hak masing2..

tweet pown da jgk ayat2 lucah,,,haisssyy, , ape nk jdi niey,,plezz lha korang semua yg da tweet, , jgn lha tweet ayat yg lucah, klw nk tarik prhatian , jgn lha sampai guna nama  semua binatang mak dan ayah korng punya alat sulit pown korang nk sebut jgk,, klw mrh mcm mna sekali pown xkn lha nk sebut yt lucah2 tue,,bawa2 lha brsbar,

then, , for sweet couple falling in love tue . .dh tgh bercinta, , korang jgn lha tweetkn pasal persan korang tue,,semuanya nk luahkan di situ , ,so limpah bnjir lha tweet korang dgn ayt cinta brbunga2 tue , ,time brcinta punya lha korang limpah kn dgn ayat2 cinta,,,dh loya tekak nk baca, ,sampaikn hal2 dlm kelambu pown nk tweet jgk,,eishhh2 korang niey .klw time emo pulak,,ayat bukan main sentap gitu,emo xtntu psal,sedih xda org peduli,sentap org xlyn...adoii bisa phun timeline dong,,

okey korang tue cuma pndapat yana je lain orang , lain pndapatnya mungkin da org buley trima,,

Jumaat, 6 Julai 2012

KEHIDUPAN KITA YG SEMAKIN BERUBAH



hye u all. . ape khabar..urmm dh bpe hri ta update blog niey,,rndu pown ada..biasa lha bz ckit, , smenjak 2 menjak niey,,program skolh byk cgt.ape2 pown yg brlaku,,,hidup msty diteruskn,,selagi yg maha kuasa blom mngambil nya kita kn, , 

okeyh,,korang perasan x, , perjalanan hidup kita dari shari ke shari brputar dan mngikut prubahan scara pelahan- lahan. .kita xsedar smua tue,,kdg2 kita asa rugi je hidup kita klw ta buad ape2, , semakin lama,,semakin leka dgn khidupan yg brlaku di sekeliling kita. .

dlm kehidupan seharian,,kita trpaksa tmpuh plbagai cabaran, , mneruskan khidupan utk hri ecox , , kita sntiasa sbar, , 

kekadang keadaan memaksa kita utk mmbuat pilihan..sama ada memilih jalan A @ jalan B, , so khidupan kita buley brubah atas dasar pilihan kerelaan kita sndri, , yg mna asa jalan itu trbaik, , so xsalah klw kita memilih, , 

so that, , nk brubah niey bknnya senang cgt,,perlu kn masa ,macam2 yg kita hrus pikir,semuanya itu mmerlukan kekuatan hti,,kesabaran, , niat dlm hti utk brubah,,kdg2,, da jgk seseorang tue nk ubah diri dye, , tpi gagal disebabkn xda kekuatan,,,hnya kata2 je lha yg akn dibawa brsama angin lalu..

kdg2 hati terlalu ingin kn perubahan.tpi utk merealisasikn hsrt tue amat susah bgi diorang, btol kata org, , nak seribu daya, xnk seribu dalih.klw ingin kn sesuatu, , kna lha usaha.klw setakat ckp je senang,,semua org buley kn,,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...