Selasa, 14 Februari 2012

vALenTiNe Day



Cakap soal 14 Februari,
 rasanya tak payah nak explain
 lebih lanjut pasai tarikh ni sebab semua orang dah tau kan..
 14/2 adalah hari valentine day 
ataupun hari kekasih
 yang disambut oleh penganut agama kristian
 dan kini dah menjadi satu budaya 
kepada semua pasangan kekasih tanpa mengira apa agama
 yang depa anut untuk sambut hari valentine day ni.
bagi yana, kepada umat Islam,
 rasanya tak perlulah nak sambut hari valentine day ni..
 Hari cinta sepatutnya diraikan pada setiap hari. 
Takkan 14/2 je yang cinta kot,
 hari lain hari benci ke? 
Anda kalau masih teringin jugak
 nak sambut hari cinta atau hari kekasih ni,
 tak boleh ke pilih tarikh lain?
 Kenapa tarikh 14/2 jugak yang still jadi pilihan?
 Sebenarnya, ada sebab kenapa umat Islam dilarang untuk sambut hari valentine day atau hari kekasih pada 14/2.. Cuba selidik balik sejarah kewujudan valentine day ni.
"VALENTINE" adalah nama seorang paderi.
 Namanya Pedro St. Valentino.
 14 Februari 1492 adalah hari kejatuhan Kerajaan Islam Sepanyol.
 Paderi ini umumkan atau isytiharkan hari tersebut sebagai hari 'kasih sayang' 
kerana pada nya Islam adalah ZALIM!!! 
Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol dirayakan sebagai Hari Valentine. Semoga Anda Semua Ambil Pengajaran!!!
 Jadi.. mengapa kita ingin menyambut Hari Valentine
 ini kerana hari itu adalah hari jatuhnya kerajaan Islam kita di Sepanyol..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !