Rabu, 22 Februari 2012

LihAtLah TeLaPak TaNgaNmu

Selasa, 14 Februari 2012

vALenTiNe Day



Cakap soal 14 Februari,
 rasanya tak payah nak explain
 lebih lanjut pasai tarikh ni sebab semua orang dah tau kan..
 14/2 adalah hari valentine day 
ataupun hari kekasih
 yang disambut oleh penganut agama kristian
 dan kini dah menjadi satu budaya 
kepada semua pasangan kekasih tanpa mengira apa agama
 yang depa anut untuk sambut hari valentine day ni.
bagi yana, kepada umat Islam,
 rasanya tak perlulah nak sambut hari valentine day ni..
 Hari cinta sepatutnya diraikan pada setiap hari. 
Takkan 14/2 je yang cinta kot,
 hari lain hari benci ke? 
Anda kalau masih teringin jugak
 nak sambut hari cinta atau hari kekasih ni,
 tak boleh ke pilih tarikh lain?
 Kenapa tarikh 14/2 jugak yang still jadi pilihan?
 Sebenarnya, ada sebab kenapa umat Islam dilarang untuk sambut hari valentine day atau hari kekasih pada 14/2.. Cuba selidik balik sejarah kewujudan valentine day ni.
"VALENTINE" adalah nama seorang paderi.
 Namanya Pedro St. Valentino.
 14 Februari 1492 adalah hari kejatuhan Kerajaan Islam Sepanyol.
 Paderi ini umumkan atau isytiharkan hari tersebut sebagai hari 'kasih sayang' 
kerana pada nya Islam adalah ZALIM!!! 
Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol dirayakan sebagai Hari Valentine. Semoga Anda Semua Ambil Pengajaran!!!
 Jadi.. mengapa kita ingin menyambut Hari Valentine
 ini kerana hari itu adalah hari jatuhnya kerajaan Islam kita di Sepanyol..

Sabtu, 4 Februari 2012

KaRniVaL jOm mAsuK u 2012 - StaDiuM dAruL aMan


hye semua.....
waaahhh....nak story cikit about hari nie..
fuhhh penat giler laaa..
hari nie yana dgn mmber2 pe g alor star laa..
ada karnival jom masuk u ..
kt sana ramai jgk org yg pe g...
karnival nie sampai besok je..
so spe2 yang pe g..
esok kn msih ada
pe g tau....
byk booth2 tntg u kt sana..
korang jangan lupa 
 bertanya kt diorang about u ...
u not means kamo okeyh..
tpi universiti larhhh..
okey..
jangan laa salah faham di situ..
da penat jalan sana sini...
then behenti rehat kejap
so bas bergerak pulang la..
so msa kat sana da snap2 pic sikit..
so tgk laa kt bwah nie yerrr...






















































Khamis, 2 Februari 2012

mAcAm ManA nAk PikAt hAti foLLower


dh genap sbulan pda thun 2012..
wahh asa sekejap jer kan.
ape pown..
hidup perlu diteruskan..
sama jgk dgn dunia blogger yana nie..
sibuk cmne pown...
yana ttp akan update status
kt blog yana nie

so ..hari ini yana just nak share dgn korang smua
Tentang dunia blog ni..
sebab ada yang minta saya kongsi tips blogging ni..
Pengalaman berblogging nie dalam hidup yana
..masih baru lagi..
Tapi tak salah kan kita share apa yang kita rasa kita tau..

Nak la share dengan korang tentang macam mana nak pikat hati follower..
Lagi2 untuk follower tu sentiasa 
suka jenguk blog kita tu..
Follower saya ciput je..
tapi kira ok la kan..
Sebab diaorang ni memang best..
selalu singgah blog saya tanpa jemu..
Thanks sangat2 tau...=)

Yang penting korang kena la selalu update blog tau..
Bagi yana benda ni penting..
blog Ben Ashari leh jadi contoh..
dalam sehari lebih dari 10 entri kot dia post..=)
tapi bukan nak suruh korang update 10 entry dalam 1 hari..
Kalau sibuk macam mana pun 1 entri 1 hari pun kira ok la..
Tak la bersarang blog korang tu..
Lagi2 kalau ada isu yang best..
Memang berpusu2 la pembaca blog akan singgah blog korang..
follower korang pun akan rajin2 singgah..
Tapi saya ada jumpa blogger ni la..
Entry dia kadang2 sebulan 2,3 kali je post.
.jarang sangat la..
Baru 2,3 bulan dalam dunia blog..
Tapi follower dah ribu riban..
Ternganga juga saya time tu..
sebab terkejut..
Mungkin dia ada cara dia..
tapi biar la kita guna cara kita..
Kan lebih baik dan best..=)
Yang penting kepuasan kan..
syok bila ada yang baca entri2 kita..

Lagi satu kalau boleh biar la blog korang tu ringan nak loading..
Kalau berat2 tak bestla follower korang nak jalan2 kat blog korang..
Tak pasal2 dia terus klik ‘x’
Kan tak best macam tu..
So korang buang la widget2 korang yang tak penting tu ye..
Bagi ringan sikit..

Cara penulisan korang tu jangan macam bahasa SMS..
bosan kot..
Kat Hp dah macam tu..
kat blog pun nak macam tu juga..tak best la..
Kalau kat blog ni biar la bahasa yang mudah dibaca..
rajin2 kan la tangan korang tu taip..
Kira bahasa melayu yang betul la..
bukan nak suruh korang tulis karangan pula..
biar ringkas tapi padat..
jangan guna bahasa rojak pula ( BM+BI)
Ada tu guna bahasa rempit kot dalam blog diaorang..
ala..saya pun tak tau..
diaorang yang cipta sendiri..
Kalau ke tu jadi ‘kew’, sapa tu jadi ‘sapew’
Macam2 lagi la..
saya sendiri pun baca tak faham..huhu...=p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...